ပြည်ပဈေးကွက်သို့ထိုးဖောက်ဝင်ရောက်တော့မည့် မြန်မာ့သရက်

Fri, 12/14/2012 - 09:34 -- Anonymous (not verified)

“နွေမိန်တပေါင်း ၊ နေရှိန်လောင်း ၊ ရွက်ဟောင်းကြွေကျ မြေခခဲ့ပြီလေ” နွေဟု ဆိုလျှင် ပူးပြင်းသော ကာလဟု သိကြသည်။ သည်အချိန်က ကျေးလက်နေ ပြည်သူတို့ လယ်ယာလုပ်ငန်းပြီးဆုံးချိန်မို့ အနားယူ အပန်းဖြေသော ကာလဟုလည်း ဆိုနိုင်သည်။ သည်အချိန်ဆိုလျှင် ကျေးလက်တောရွာများY ရှင်ပြုနားသ အလှူတော် မင်္ဂလာပွဲ ၊ ဘုရားပွဲ ၊ သြင်္ကန်ပွဲတော်တို့ဖြင့် အလှူရေစက်လက်နှင့်မကွာရှိနေသော အချိန်အခါပင် ဖြစ်ပေသည်။ သည်အချိန်အခါသမယတွင်တော့ နွေ၏ အပူဒဏ်ကို ကြံ့ကြံ့ခံကာ သရက်ပင်မျိုးတို့သည် အရွက်များ နီတျာ ရဲရဲဖြင့် လောကကြီးကိုအလှဆင်ကာ ငွါးငွါးစွင့်စွင့် ကြွားကြွားဝင့်ဝင့်ပေါ်ထွက်လာခဲ့လေပြီ။ သည်ကာလ အခါသမယတွင်တော့ ရွက်စိမ်းနုနု သရက်ပင်တို့၏ အောက်Y ထုံအီ သင်းပျံ့သော ရနံ့တို့ကို ရှုရှိုက်ရင်း နားခိုရ သည်မှာ ဘဝင်ချမ်းမြေ့ ရင်ကို ရွှင်လန်းအေးမြ စေလှပါသည်။ စိမ်းဖန့်ဖန့်ဖြင့် တွဲခိုကာ ပင်လုံးကြွတ်မျှ သီးနေသော သရက်သီးတို့က ပန်ချီကားချပ်သဖွယ် လှပနေသည်မှာ နွေရာသီ၏ အလှကို ထပ်မံဖြည့်စွက် နေသလိုပင် ။ မြန်မာနိုင်ငံတွင် သရက်ပင်မရှိသောမြို့ရွာဟူIမရှိသလောက် တွေ့ရှိရသဖြင့် ဒေသမရွေး စိုက်ပျိုးနိုင်သည် ဟု ဆိုရပေမည်။ ဒေသ မျိုးရင်း သရက်များအဖြစ် မချစ်စု ၊ ရင်ကွဲ ၊ သုံးလုံးတစ်တောင် ၊ စိမ်းစားသရက် စသည်တို့ရှိသလို နိုင်ငံခြားမျိုး စိန်တလုံး ၊ မြကျောက် ၊ ရွှေင်္ဟသာ စသည်တို့ကို ယခုအခါ အများအပြား စိုက်ပျိုး လာကြပြီး ပို့ကုန် ပစ္စည်းအဖြစ် တင်ပို့နိုင်ရန် ကြိုးပမ်းဆောင်ရွက် နေကြသည်။ သရက်သီးမှာ ရွှေဝါရောင်ရှိပြီး မွှေးမြချိုအီကာ ချိုမြိန်သော အရသာရှိပြီး ဖိုင်ဘာခေါ် အမျှင်ဓါတ်များစွာ ကြွယ်ဝပါသောကြောင့် ကင်ဆာရောဂါကို ထိရောက်စွာ ကာကွယ်နိုင်သည်ဟု သိရပါသည်။ သရက်သီးကင်းနု ကလေးများကို မြန်မာတို့က ငါးပိရေ တို့စရာအဖြစ် ပဲဟင်း နှင့် တွဲဘက်စားသုံးပါက လွန်စွာလိုက်ဖက်ညီI စားကောင်း ထမင်းမြိန်လှပါသည်။ သရက်သီး ဝမ်းပျင်များကိုတော့ အလုံးလိုက်လည်းကောင်း ၊ သုတ်စားIလည်းကောင်း စားသုံးနိုင်ပါသည်။ ၎င်းအပြင် သရက်သီး အစိမ်းများကို သရက်သီး အခြောက်လှန်းကာ သရက်သီးသနှပ်အဖြစ် လည်းကောင်း ၊ ဆားရည်စိမ်Iလည်း သရက်ချဉ် ပြုလုပ်ကာ တစ်နှစ်ပတ်လုံး စားသုံးနိုင်ရန် ပြုလုပ်ထားနိုင်လေသည်။ သရက်သီးအမှည့်များကိုတော့ သရက်ပြားအဖြစ်ပြုလုပ်ပြီး ပို့ကုန်အမယ် တစ်မျိုးအဖြစ် တင်ပို့နေသည်ဟု သိရှိရသည်။ သရက်သီးကိုတော့ဖြင့် မြန်မာ့ရိုးရာ ယဉ်ကျေးမှု သြင်္ကန်ကာလတွင် ဖရောင်းနံ့သင်းသင်း သြင်္ကန်ထမင်းနဲ့ သရက်သီးသုပ် တို့မှာ တွဲဘက်ညီကာ စွဲမက်စရာ မြန်မာ့ဓလေ့ စားစာရာ တစ်ခုပင် ဖြစ်ပါသည်။ ယခုအခါ မြန်မာ့သရက်သီး တင်ပို့မှုနှင့် ထုတ်လုပ်မှုနည်းပညာများကို နိုင်ငံတကာမှ အကူအညီပေးလာပြီး ဈေးကွက်ဝယ်လိုအား တောင်းဆိုမှုရှိလာသည်ဟု သိရှိရပါသည်။ မြန်မာ့သရက်သီးများကို နယ်စပ်ဒေသမှ တရုတ် နိုင်ငံသို့ အများဆုံးတင်ပို့သည်ကို တွေ့ရှိရသည်။ သရက်သီး တင်ပို့မှုအနေဖြင့် ၂၀၁၁ - ၂၀၁၂ ခုနှစ်တွင် ပင်လယ်ရေကြောင်းမှ ၃၀၄.၅ TNE ၊ တန်ဘိုးအနေဖြင့် အမေရိကန်ဒေါ်လာ ၇၂၉၇.၅၀ နှင့် နယ်စပ်ကုန်သွယ်ရေးမှ ၃၉၈၉၅.၆ TNE ၊ အမေရိကန်ဒေါ်လာ ၁၃၄၅၀၅၄၉.၆၂ တန်ဘိုး တင်ပို့နိုင်ခဲ့ပြီး တင်ပို့သည့် နိုင်ငံများမှာ စင်ကာပူနိုင်ငံ ၊ အန္ဒိယနိုင်ငံ ၊ တရုတ်နိုင်ငံ နှင့် ဘင်္ဂလားဒေ်ရှ် နိုင်ငံတို့ဖြစ်ပါသည်။ ရွှေရောင်တဝင်းဝင်း အဆင်းရှိသော မြန်မာ့သရက်သီးတို့က ဧပြီ ၊ မေလ များတွင် လှိုင်လှိုင်ပေါ်ပြီ ဖြစ်ပါသည်။ အသားမှာ ဝက် ၊ အသီးမှာ သရက် ဆိုသကဲ့သို့အနံ့အရသာနှင့် ပြီးပြည့်စုံသော အရက်သီးတို့က များမကြာမီ နိုင်ငံတကာဈေးကွက်သို့ ထိုးဖောက်ကာ မြန်မာ့သရက်ကို မြှင့်တင်ပြီး ပြည်တွင်းအလုပ်အကိုင် အခွင့်အလမ်းများနှင့် ပြည်ပဝင်ငွေအား တစ်ဖက်တစ်လမ်း ကြိုးပမ်းရှာဖွေဖော်ထုတ်ပေးတော့မည် ဖြစ်ကြောင်း သတင်းဆောင်းပါး တင်ပြလိုက်ပါသည်။ မြင့်မြင့်အေး ( ပို့ကုန် )